ROLA WĘGLOWODANÓW

Węglowodany w naszym organizmie spełniają liczne funkcje. Przede wszystkim są niezbędnym składnikiem pokarmowym oraz to właśnie z nich nasze ciało głównie czerpie energię.
Organizm potrzebuje węglowodanów do utleniania kwasów tłuszczowych, dwutlenku węgla oraz wody. W razie ich braku wszystkie te substancje spalane są w niedostatecznej ilości, a tkanki ulegają zakwaszeniu.
Synteza aminokwasów glukogennych
Węglowodany są konieczne do przeprowadzenia procesu syntezy aminokwasów glukogennych. To właśnie im wszystko co jemy zawdzięcza smak, konsystencję oraz kolor.
W organizmie
W naszym ciele węglowodany występują w bardzo nikłych ilościach. Jeżeli mamy zwykłe zapotrzebowanie energetyczne to wystarczy nam ich na 12 godzin. W przypadku sportowców i osób wyjątkowo aktywnych zapotrzebowanie jest, oczywiście, znacznie wyższe.
Węglowodany magazynowane są w wątrobie, mięśniach oraz nerkach. Najważniejsza, glukoza, jest jedynym materiałem energetycznym z którego korzysta układ nerwowy i czerwone krwinki.

Previous post Rola węglowodanów w żywieniu
Next post Węglowodany – jak je wybierać?