Węglowodany

Mówiąc o węglowodanach często spotkamy się z ich innymi nazwami tzn. sacharydy albo cukry. Składają się one z cząsteczek węgla, wodoru i tlenu. Ich występowanie obejmuje zarówno rośliny jak i zwierzęta. Spożywanie węglowodanów w codziennej diecie jest bardzo ważne. Jednak trzeba uważać, gdyż nadmiar złych węglowodanów może negatywnie wpływać na naszą wagę. Z kolei brak odpowiedniej ilości cukrów (poniżej 100 gram na dobę), może skutkować zakwaszeniem organizmu. Zapas węglowodanów utrzymywany jest w organizmie przez ok. 12 godzin. Występuje on w postaci glikogenu w nerkach, wątrobie oraz w surowicy krwi. Odpowiednie przyswajanie węglowodanów jest szczególnie ważne dla osób dbających o sylwetkę i budujących masę mięśniową. Niedostateczna podaż cukrów w diecie, będzie się objawiać spalaniem białek, a to oznacza, że organizm zacznie w pierwszej kolejności spalać mięśnie zamiast tkanki tłuszczowej. Najbardziej wartościowymi cukrami są te występujące w warzywach, pełnoziarnistym pieczywie oraz w kaszach. Unikajmy węglowodanów ukrytych w ciastkach, słodzonych napojach i w jasnym pieczywie.

Previous post Dlaczego warto ograniczać ilość spożywanych węglowodanów?
Next post Czym są Węglowodany