Czym są Węglowodany
- 576 Views
- Redaktor studioagama.pl
- 29 lipca 2019
- Wszystko o węglowodanach
Węglowodany są, obok białek i tłuszczy, najważniejszym składnikiem odżywczym dostarczanym naszemu organizmowi. Są one podstawowym źródłem energetycznym u człowieka. Są potrzebne zarówno do wykonywania pracy mięśni, mózgu, jak i wielu procesów zachodzących w naszym organizmie.
Wyróżniamy węglowodany proste i złożone. W praktyce różnica polega na tym, jak szybko wchłaniają się one w jelitach i przechodzą do krwioobiegu. Węglowodany proste, takie jak glukoza, fruktoza, wchłaniane są bardzo szybko, tym samym osiągając wysokie stężenie cukru we krwi na krótki okres czasu. Z kolei węglowodany złożone, które wymagają dłuższego tzw. procesu trawienia są stopniowo i powoli wchłaniane z jelit, dłużej utrzymują się we krwi, ciągle dostarczając nam energii do pracy, ćwiczeń.
W celu łatwego znalezienia produktów możemy posłużyć się tzw. GI – indeksem glikemicznym. Wskaźnik ten tym jest wyższy, im po zjedzeniu danego składnika poziom glukozy we krwi będzie wyższy. Zarówno osoby odchudzające się, dbające o prawidłową dietę, jak i sportowcy powinni zwracać uwagę na to, by ich dieta zawierała produkty o jak najniższym indeksie glikemicznym. Dość łatwym i stosunkowo tanim źródłem takich złożonych węglowodanów są często już gotowe odżywki węglowodanowe.

- 4 kwietnia 2022
Apetyt na węglowodany
- 1 marca 2022
Dlaczego warto jeść mało węglowodanów?
- 21 lutego 2022
Nie unikaj węglowodanów
- 28 stycznia 2022
Apetyt na węglowodany
Dlaczego warto jeść mało węglowodanów?
Nie unikaj węglowodanów
Wpływ węglowodanów na organizm człowieka
W jakich produktach nie brakuje węglowodanów?
Preparaty węglowodanowe – czy są korzystne?
Dlaczego nie wolno całkowicie eliminować węglowodanów?
Węglowodany proste