Czym są Węglowodany

Węglowodany są, obok białek i tłuszczy, najważniejszym składnikiem odżywczym dostarczanym naszemu organizmowi. Są one podstawowym źródłem energetycznym u człowieka. Są potrzebne zarówno do wykonywania pracy mięśni, mózgu, jak i wielu procesów zachodzących w naszym organizmie.
Wyróżniamy węglowodany proste i złożone. W praktyce różnica polega na tym, jak szybko wchłaniają się one w jelitach i przechodzą do krwioobiegu. Węglowodany proste, takie jak glukoza, fruktoza, wchłaniane są bardzo szybko, tym samym osiągając wysokie stężenie cukru we krwi na krótki okres czasu. Z kolei węglowodany złożone, które wymagają dłuższego tzw. procesu trawienia są stopniowo i powoli wchłaniane z jelit, dłużej utrzymują się we krwi, ciągle dostarczając nam energii do pracy, ćwiczeń.
W celu łatwego znalezienia produktów możemy posłużyć się tzw. GI – indeksem glikemicznym. Wskaźnik ten tym jest wyższy, im po zjedzeniu danego składnika poziom glukozy we krwi będzie wyższy. Zarówno osoby odchudzające się, dbające o prawidłową dietę, jak i sportowcy powinni zwracać uwagę na to, by ich dieta zawierała produkty o jak najniższym indeksie glikemicznym. Dość łatwym i stosunkowo tanim źródłem takich złożonych węglowodanów są często już gotowe odżywki węglowodanowe.

Previous post Węglowodany
Next post Znaczenie węglowodanów w diecie