Niezwykle cenne węglowodany
- 1030 Views
- Redaktor studioagama.pl
- 24 kwietnia 2019
- Wszystko o węglowodanach
Węglowodany są niezwykle ważnym składnikiem codziennej diety i tak naprawdę ciężko wyobrazić sobie bez nich pełnowartościowy posiłek. Niemniej wiele osób stara się je ograniczać, a nawet eliminować, opierając się na pokutującym przekonaniu, że wszystkie węglowodany są tuczące.
Węglowodany zapewniają nam ponad połowę potrzebnej energii, bez nich po prostu nie mamy siły wykonywać codziennych czynności. Jeśli nie dostarczymy organizmowi porządnej dawki wartościowych węglowodanów, doprowadzimy do zaburzeń w pracy naszego ciała. Opinia, jakoby węglowodany tuczyły nie jest w pełni prawdziwa. Węglowodany dzielą się na proste i złożone. Proste, potocznie zwane cukrami, to rzeczywiście poważna pułapka kaloryczna. Występują w słodyczach, słodkich napojach, owocach itp. Węglowodany złożone, które znajdziemy w kaszach, surowych owocach i warzywach, pieczywie czy ziarnach są niezwykle cenne. Zjadając te produkty dostarczamy organizmowi również błonnik i całą paletę witamin i składników mineralnych.

- 4 kwietnia 2022
Apetyt na węglowodany
- 1 marca 2022
Dlaczego warto jeść mało węglowodanów?
- 21 lutego 2022
Nie unikaj węglowodanów
- 28 stycznia 2022
Apetyt na węglowodany
Dlaczego warto jeść mało węglowodanów?
Nie unikaj węglowodanów
Wpływ węglowodanów na organizm człowieka
W jakich produktach nie brakuje węglowodanów?
Preparaty węglowodanowe – czy są korzystne?
Dlaczego nie wolno całkowicie eliminować węglowodanów?
Węglowodany proste