FAKTY O WĘGLOWODANACH
- 582 Views
- Redaktor studioagama.pl
- 5 maja 2019
- Wszystko o węglowodanach
Węglowodany nazywane są inaczej sacharydami bądź cukrami i stanowią jeden z najważniejszych składników naszej diety. Bardzo często dodawane są do odżywek i suplementów, stosowanych przez osoby aktywne fizycznie.
Węglowodany to organiczne związki chemiczne, tworzone przez atomy węgla, wodoru i tlenu. Możemy je znaleźć zarówno w produktach pochodzenia roślinnego, jak i zwierzęcego.
Przyswajalność
Węglowodany mogą być nie tylko przyswajalne, ale także nieprzyswajalne – tak jak niezwykle popularny w ostatnich czasach błonnik, stosowany przez osoby pragnące przede wszystkim zmniejszyć wagę ciała.
Fotosynteza
Węglowodany tworzone są przez rośliny podczas fotosyntezy (używają one do tego dwutlenku węgla oraz wody) oraz przez zwierzęta, korzystające w tym celu z tłuszczów oraz białek.
W obrębie węglowodanów znajdziemy cukry proste i złożone. Osoby, które dbają o zdrową dietę znacznie częściej poszukują cukrów złożonych. Takie też najczęściej zawierają się w powszechnie stosowanych suplementach diety.

- 4 kwietnia 2022
Apetyt na węglowodany
- 1 marca 2022
Dlaczego warto jeść mało węglowodanów?
- 21 lutego 2022
Nie unikaj węglowodanów
- 28 stycznia 2022
Apetyt na węglowodany
Dlaczego warto jeść mało węglowodanów?
Nie unikaj węglowodanów
Wpływ węglowodanów na organizm człowieka
W jakich produktach nie brakuje węglowodanów?
Preparaty węglowodanowe – czy są korzystne?
Dlaczego nie wolno całkowicie eliminować węglowodanów?
Węglowodany proste