Dobre węglowodany

Diety wykluczające pewne grupy produktów spożywczych nadal mają swoich zwolenników. Wielu z nich dopiero po dłuższym czasie stosowania takiego sposobu żywienia dostrzega jego wady. Niektóre osoby posądzają węglowodany o to, że przyczyniają się do tycia. Starają się eliminować je z jadłospisu, spożywając w zamian więcej białka. To niezbyt rozsądna decyzja, ponieważ organizm do właściwego funkcjonowania potrzebuje wszystkich składników odżywczych. Z pewnością nie warto rezygnować z jedzenia wszystkich produktów zawierających węglowodany. O wiele korzystniej jest znaleźć ich zdrowsze zamienniki. W tym przypadku dobrym rozwiązaniem będzie spożywanie węglowodanów złożonych. Doskonałe ich źródła to pieczywo i makarony pełnoziarniste, ryż brązowy czy kasza gryczana. Tego rodzaju produkty można spożywać bez obaw, nawet w trakcie stosowania diety odchudzającej. Dostarczają cennego błonnika oraz witamin i składników mineralnych, dzięki czemu dobrze odżywiają organizm i zapewniają uczucie sytości na długo.

Previous post FAKTY O WĘGLOWODANACH
Next post Węglowodany – ogólna charakterystyka