Dobre węglowodany
- 612 Views
- Redaktor studioagama.pl
- 10 maja 2019
- Wszystko o węglowodanach
Diety wykluczające pewne grupy produktów spożywczych nadal mają swoich zwolenników. Wielu z nich dopiero po dłuższym czasie stosowania takiego sposobu żywienia dostrzega jego wady. Niektóre osoby posądzają węglowodany o to, że przyczyniają się do tycia. Starają się eliminować je z jadłospisu, spożywając w zamian więcej białka. To niezbyt rozsądna decyzja, ponieważ organizm do właściwego funkcjonowania potrzebuje wszystkich składników odżywczych. Z pewnością nie warto rezygnować z jedzenia wszystkich produktów zawierających węglowodany. O wiele korzystniej jest znaleźć ich zdrowsze zamienniki. W tym przypadku dobrym rozwiązaniem będzie spożywanie węglowodanów złożonych. Doskonałe ich źródła to pieczywo i makarony pełnoziarniste, ryż brązowy czy kasza gryczana. Tego rodzaju produkty można spożywać bez obaw, nawet w trakcie stosowania diety odchudzającej. Dostarczają cennego błonnika oraz witamin i składników mineralnych, dzięki czemu dobrze odżywiają organizm i zapewniają uczucie sytości na długo.

- 4 kwietnia 2022
Apetyt na węglowodany
- 1 marca 2022
Dlaczego warto jeść mało węglowodanów?
- 21 lutego 2022
Nie unikaj węglowodanów
- 28 stycznia 2022
Apetyt na węglowodany
Dlaczego warto jeść mało węglowodanów?
Nie unikaj węglowodanów
Wpływ węglowodanów na organizm człowieka
W jakich produktach nie brakuje węglowodanów?
Preparaty węglowodanowe – czy są korzystne?
Dlaczego nie wolno całkowicie eliminować węglowodanów?
Węglowodany proste