Dlaczego warto jeść mało węglowodanów?

Dieta bogata w węglowodany to już przeżytek. Stawiamy obecnie głównie na diety białkowe lub wegetariańskie, ponieważ dają najbardziej pożądane efekty jeśli chodzi o odchudzanie i gubienie zbędnych kilogramów. Węglowodany mają to do siebie, że bardzo powoli się je spala. Dodatkowo zapychają i nie wpływają korzystanie na nasz układ trawienny. Z węglowodanów najlepiej będzie jeśli będziemy spożywać takie jak ciemny makaron, ryż, a także pełnoziarniste, ciemne pieczywo. Są one dla nas najzdrowsze i dzięki nim możemy czuć się lekko. Wszelkie jasne odmiany zapychają nas i nie są korzystne dla naszego układu pokarmowego. Poza tym dostarczają wielu szkodliwych substancji, ciemne zaś mają w sobie wiele korzystanie wpływających na nasz organizm i ciało elementów. Węglowodany w diecie można w bardzo prosty sposób zastąpić. Zamiast nakładać ich ogromną ilość na talerz, warto wybrać dużą ilość chrupiących warzyw, a jako przekąskę zjeść zdrowe owoce lub orzechy. Można w łatwy sposób dostarczyć organizmowi tego, co węglowodany zawierają właściwego.

Previous post Nie unikaj węglowodanów
Next post Apetyt na węglowodany