Nie unikaj węglowodanów

W wielu dietach stosuje się zasadę ograniczania węglowodanów. Czy rzeczywiście są one tak wielkim wrogiem szczupłej sylwetki? A może wnoszą w nasz jadłospis tak ważne elementy, że nie sposób bez nich funkcjonować?
Węglowodany są składnikiem, bez którego ciężko wyobrazić sobie codzienną dietę. To główny dostarczyciel energii, szacuje się, że 50-60% naszego zapotrzebowania energetycznego powinno pochodzić właśnie z węglowodanów. Problem dotyczący węglowodanów polega na tym, że dzielą się one na proste i złożone, a nie każdy z nas potrafi je odróżnić. I zamiast wprowadzać do naszego pożywienia dobroczynne węglowodany, wolimy ograniczyć wszystkie. To może zakłócać pracę naszego organizmu.
Cukry proste to te, które spożywamy wraz ze słodyczami, owocami, słodząc potrawy i napoje. To właśnie te węglowodany powinny być ograniczone, gdyż w prostej drodze prowadzą ku otyłości. Węglowodany złożone znajdziemy w ziarnach zbóż, warzywach i roślinach strączkowych. Nie możemy zapominać także o błonniku, który dostarczamy organizmowi wraz z węglowodanami złożonymi. Reguluje i oczyszcza on nasz układ trawienny, dając uczucie sytości i hamując głód.

Previous post Wpływ węglowodanów na organizm człowieka
Next post Dlaczego warto jeść mało węglowodanów?