Apetyt na węglowodany
- 381 Views
- Redaktor studioagama.pl
- 4 lutego 2019
- Wszystko o węglowodanach
Ciągle towarzyszący nam apetyt na żywność węglowodanową najprawdopodobniej wiąże się z niedoborem tryptofanu w organizmie. Jest to aminokwas, którego organizm nie wytwarza samodzielnie, dostarczyć go można więc wyłącznie w żywności. Pełni on bardzo ważne funkcje w organizmie, a najważniejszą jest wspieranie pracy układu nerwowego. Tryptofan przetwarzamy w organizmie w serotoninę – hormon szczęścia, który wspomaga nasze funkcjonowanie. Niedobór tego składnika niekorzystnie odbija się na naszym zdrowiu psychicznym i samopoczuciu. W skrajnych przypadkach może doprowadzić do bezsenności i stanów lękowych. Jeśli zatem pojawiają się niepokojące objawy, do diety włączyć trzeba pestki dyni, fasolę i soję, a także otręby, jajka i mięso cielęce. Jeśli wspomniany apetyt na węglowodany towarzyszy nam wieczorem, powinniśmy szczególnie skoncentrować się na naszym śniadaniu. Być może nie służy nam spożywana rano kombinacja białkowo-tłuszczowa i lepiej powrócić do śniadań typowo węglowodanowych, złożonych z płatków, kaszy i ciemnego pieczywa.

- 24 lutego 2021
Węglowodany w podręcznych saszetkach
- 6 stycznia 2021
Budowa masy mięśniowej dzięki węglowodanom
- 9 października 2020
Jak schudnąć z brzucha ?
- 7 sierpnia 2020
Węglowodany w podręcznych saszetkach
Budowa masy mięśniowej dzięki węglowodanom
Jak schudnąć z brzucha ?
Posiłki przed i po treningowe
Dieta przed i po treningu
Obliczanie kalorii w diecie
Odchudzanie przez trening cardio
Cera a zdrowie