Węglowodany – wróg czy przyjaciel?
- 567 Views
- Redaktor studioagama.pl
- 4 czerwca 2019
- Wszystko o węglowodanach
Węglowodany kojarzą nam się z cukrami, a cukry z otyłością. Być może właśnie dlatego osoby aktywne fizycznie do tej grupy składników podchodzą bardzo nieufnie.
Dietetycy są jednak zgodni: węglowodany są głównym źródłem energii dla naszego organizmu i powinny pokrywać od 50-60% całkowitego zapotrzebowania energetycznego. Problem leży bowiem nie w tym, by węglowodany z diety wyeliminować, ale by zastąpić cukry proste, obecne np. w słodyczach czy napojach, złożonymi – czyli takimi, które znajdują się w produktach zbożowych z grubego przemiału, nasionach roślin strączkowych, surowych owocach i warzywach. Wraz z nimi do organizmu człowieka trafia błonnik – cenny składnik, który reguluje pracę układu trawiennego i hamuje apetyt – oraz witaminy z grupy B i składniki mineralne.
Specjaliści podkreślają, że zarówno ilość jak i jakość spożywanych węglowodanów odnoszą bardzo ważny wpływ na stan zdrowia i kondycji człowieka. Mogą prowadzić do licznych schorzeń i zaburzeń, w tym: otyłości, cukrzycy, miażdżycy, a nawet nowotworów.

- 4 kwietnia 2022
Apetyt na węglowodany
- 1 marca 2022
Dlaczego warto jeść mało węglowodanów?
- 21 lutego 2022
Nie unikaj węglowodanów
- 28 stycznia 2022
Apetyt na węglowodany
Dlaczego warto jeść mało węglowodanów?
Nie unikaj węglowodanów
Wpływ węglowodanów na organizm człowieka
W jakich produktach nie brakuje węglowodanów?
Preparaty węglowodanowe – czy są korzystne?
Dlaczego nie wolno całkowicie eliminować węglowodanów?
Węglowodany proste