Po co nam węglowodany?

Rola węglowodanów w organizmie to przede wszystkim zapewnienie nam energii. Jeśli w naszej diecie brakuje zdrowych węglowodanów, możemy nie mieć siły na wykonywanie powierzonych nam zadań. Jak zapewnić sobie odpowiednie węglowodany?
Skąd brać węglowodany?
Przede wszystkim warto unikać produktów, które zapewniają tzw. puste kalorie. Najcenniejsze węglowodany znajdziemy w produktach zbożowych, jak pieczywo, makarony czy kasze. Ich obecność w diecie jest wskazana nie tylko w przypadku sportowców. Ponadto zadbajmy o cukry proste, które szybko uzupełnią niedobory energii. Najlepszym wyborem będą tutaj owoce czy warzywa. Węglowodany złożone dłużej dostarczają nam energię, ponieważ proces ten jest rozłożony w czasie.
Suplementy dla sportowców
Jeśli mamy wrażenie, że w naszej diecie brakuje węglowodanów, może to wpłynąć na przyrost tkanki mięśniowej. Cukry i białka są bowiem niezbędne, aby budować suchą masę mięśniową. W takich sytuacjach warto wybierać suplementy będące połączeniem węglowodanów i aminokwasów. Są to gainery.

Previous post Węglowodany na wyciągnięcie ręki
Next post Dlaczego warto ograniczać ilość spożywanych węglowodanów?