Po co nam węglowodany?
- 564 Views
- Redaktor studioagama.pl
- 23 lipca 2019
- Wszystko o węglowodanach
Rola węglowodanów w organizmie to przede wszystkim zapewnienie nam energii. Jeśli w naszej diecie brakuje zdrowych węglowodanów, możemy nie mieć siły na wykonywanie powierzonych nam zadań. Jak zapewnić sobie odpowiednie węglowodany?
Skąd brać węglowodany?
Przede wszystkim warto unikać produktów, które zapewniają tzw. puste kalorie. Najcenniejsze węglowodany znajdziemy w produktach zbożowych, jak pieczywo, makarony czy kasze. Ich obecność w diecie jest wskazana nie tylko w przypadku sportowców. Ponadto zadbajmy o cukry proste, które szybko uzupełnią niedobory energii. Najlepszym wyborem będą tutaj owoce czy warzywa. Węglowodany złożone dłużej dostarczają nam energię, ponieważ proces ten jest rozłożony w czasie.
Suplementy dla sportowców
Jeśli mamy wrażenie, że w naszej diecie brakuje węglowodanów, może to wpłynąć na przyrost tkanki mięśniowej. Cukry i białka są bowiem niezbędne, aby budować suchą masę mięśniową. W takich sytuacjach warto wybierać suplementy będące połączeniem węglowodanów i aminokwasów. Są to gainery.

- 4 kwietnia 2022
Apetyt na węglowodany
- 1 marca 2022
Dlaczego warto jeść mało węglowodanów?
- 21 lutego 2022
Nie unikaj węglowodanów
- 28 stycznia 2022
Apetyt na węglowodany
Dlaczego warto jeść mało węglowodanów?
Nie unikaj węglowodanów
Wpływ węglowodanów na organizm człowieka
W jakich produktach nie brakuje węglowodanów?
Preparaty węglowodanowe – czy są korzystne?
Dlaczego nie wolno całkowicie eliminować węglowodanów?
Węglowodany proste